Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα
Ο όρος αυτός σημαίνει την παρουσία πόνου στο κάτω τμήμα της πτέρνας. Συνήθως εμφανίζεται με το πρώτο βήμα μετά την πρωινή έγερση ή κατά την έναρξη της βάδισης μετά από μια περίοδο ξεκούρασης από μια δραστηριότητα βάδισης ή τρεξίματος. Παρόλα αυτά, ο πόνος της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, αν επιμείνει, μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς κατά τη βάδιση, το τρέξιμο ή το άλμα.
Παρότι ο πόνος συνήθως εμφανίζεται στο κάτω και έσω τμήμα της πτέρνας, μπορεί επίσης να αντανακλά σε ολόκληρο το πόδι μέχρι τα δάκτυλα. Πάντως δεν συσχετίζεται με μουδιάσματα ή μυρμηκιάσματα.
Η ανατομία της πελματιαίας απονεύρωσης
Η πελματιαία απονεύρωση αποτελείται από πυκνές δεσμίδες ιστού βαθιά κάτω από το δέρμα, που εκτείνεται με σχήμα ριπιδίου (βεντάλιας) από την πτέρνα μέχρι τα δάκτυλα. Μπορεί ννα την ψηλαφήσει κανείς αν τραβήξει τα δάκτυλά του προς τη ράχη του ποδιού, οπότε και τεντώνεται.
Τι προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα
Πιστεύεται ότι προκαλείται από από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς της απονεύρωσης με συνέπεια μικρορρήξεις των ινών της μετά από αύξηση της δραστηριότητας του ατόμου, πχ αύξηση όγκου προπόνησης. Επειδή αυτές οι μικρορρήξεις συνήθως δεν συμβαίνουν από ένα τραυματικό γεγονός, δεν ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός επούλωσης. Έτσι ο χρόνιος ερεθισμός ξεκινάει μια διαδικασία φλεγμονής η οποία αυξάνεται με τη δραστηριότητα. Επίσης η ξαφνική αύξηση του βάρους μπορεί να αυξήσει την τάση σε μια κατά τα άλλα φυσιολογική πελματιαία απονεύρωση.
Η εφαρμογή έλξης στην έκφυση της πελματιαίας απονεύρωσης στην πτέρνα κατά τη δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία της λεγόμενης “άκανθας” στο κάτω τμήμα της πτέρνας. Η άκανθα είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής και όχι το αίτιο του πόνου.
Τρόποι αντιμετώπισης
Για τη μείωση των συμπτωμάτων και του πόνου, μπορούν να βοηθήσουν τα παρακάτω:
1. Τοποθέτηση ειδικών πάτων στο υπόδημα ώστε να υποστηρίζεται η ποδική καμάρα και η πτέρνα.
2. Αύξηση της ελαστικότητας της πελματιαίας απονεύρωσης και των μυών της γαστροκνημίας με διατατικές ασκήσεις
3. Μαλάξεις της απονεύρωσης με κύλιση του ποδιού πάνω σε ειδικό κύλινδρο.
4. Ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν την ποδική καμάρα.
5. Προθέρμανση πριν τις διατάσεις: Οι “κρύοι” ιστοί δεν μπορούν να διατάθούν επαρκώς. Μετά τις διατάσεις τοποθέτηση πάγου στην πτέρνα για 20-30 λεπτά στο σημείο της μέγιστης ευαισθησίας ώστε να μειωθεί η φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από μια πολύ έντονη προπόνηση.
6. Χρήση αντιφλεγμονώδους αγωγής, η οποία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση κι έτσι να μειωθούν τα συμπτώματα ώστε να είναι εφικτή η διάτασή της και να βελτιωθεί η ευκαμψία.
7. Χρήση νυκτερινού νάρθηκα, ο οποίος διατηρεί το πόδι σε κάμψη 90 μοιρών αντίθετα με τη χαλαρή θέση με τα δάκτυλα προς τα κάτω που συμβαίνει κατά τον ύπνο. Ο νάρθηκας αυτός μπορεί να μειώσει τον πόνο κατά την έναρξη της βάδισης το πρωί.
8. Μαλάξεις της απονεύρωσης με κάποιο τοπικό αντιφλεγμονώδες.
Αν τα ανωτέρω αποτύχουν και η φλεγμονή επιμένει, τότε προχωρούμε σε παρεμβατικές μεθόδους, όπως τοπικές εγχύσεις, είτε με φαρμακευτικά σκευάσματα (πχ κορτιζόνη), είτε με αυτόλογους παράγοντες (που λαμβάνονται από τον οργανισμό του ασθενή), όπως το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma). Περισσότερα για την τεχνική αυτή μπορείτε να δείτε εδώ.