Τι είναι το διάστρεμμα της ποδοκνημικής;
Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής ή του αστραγάλου όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μια κάκωση διάτασης των συνδέσμων που υποστηρίζουν την άρθρωση αυτή. Αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη κάκωση, καθώς καθημερινά συμβαίνουν χιλιάδες τέτοιες κακώσεις παγκοσμίως. Οι σύνδεσμοι που παθαίνουν συχνότερα κάκωση είναι αυτοί της έξω πλευράς της άρθρωσης, όταν το πόδι γυρίζει προς τα μέσα (πρηνισμός).
Τι συμβαίνει όταν πάθω διάστρεμμα;
Η περιοχή της ποδοκνημικής γίνεται οιδηματώδης (πρήζεται) πιο συχνά στην έξω πλευρά και αμέσως μπροστά από τον αστράγαλο. Συνήθως το οστό δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο η περιοχή πάνω και εμπρός από αυτό. Το διάστρεμμα μπορεί να είναι ελαφρύ, οπότε προκαλεί ήπιο πόνο, ή αρκετά σοβαρό ώστε να μην επιτρέπει τη βάδιση.
Τι πρέπει να κάνω αν πάθω διάστρεμμα;
Η αρχική αντιμετώπιση είναι η ίδια όπως για όλες τις κακώσεις: παύση της δραστηριότητας, παγοθεραπεία, επίδεση και ανύψωση του σκέλους. Συνιστάται η εφαρμογή πάγου για 20-30 λετπά ανά ώρα στην αρχή, ώστε να περιοριστεί το οίδημα, πάντοτε όμως με προσοχή λόγω του κινδύνου εγκαύματος από την άμεση επαφή του πάγου με το δέρμα. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αν δεν μπορείτε να πατήσετε το πόδι σας ή αν δεν βελτιωθεί σε λίγες ημέρες.
Πώς πρέπει να κινητοποιήσω τον αστράγαλο;
Η κινητοποίηση πρέπει να ξεκινά λίγες ημέρες μετά τον τραυματισμό, όταν το οίδημα αρχίζει να υποχωρεί. Τρεις είναι οι στόχοι της κινητοποίησης:
1. Αποκατάσταση της κίνησης της άρθρωσης
Αρχικά συνιστώνται κινήσεις προς τα πάνω και κάτω. Μετά από μια εβδομάδα, προστίθενται κινήσεις προς τα έσω και έξω. Ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις για την αποκατάσταση της ελαστικότητας των μυών της περιοχής (εικόνες 1,2)
2. Αποκατάσταση της δύναμης
Αφού αποκατασταθεί 60%-70% της φυσιολογικής κίνησης της άρθρωσης, μπορούν να ξεκινήσουν ενδυνάμωσης. Αυτές μπορούν να γίνουν με τη χρήση λάστιχων φυσιοθεραπείας, με τα οποία γίνονται κινήσεις της άρθρωσης υπό αντίσταση (εικόνες 3-6)
3. Αποκατάσταση της ισορροπίας
Καθώς η άρθρωση αποκαθίσταται και η δύναμη επανέρχεται, η ισορροπία βελτιώνεται με ασκήσεις στάσης στο τραυματισμένο πόδι με το υγιές στον αέρα, έχοντας τα χέρια στο πλάι (εικόνα 7).
Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορεί να χρειαστεί να γίνεται προθέρμανση στο πόδι με ζεστό νερό, πριν την έναρξη των ασκήσεων, καθώς οι ζεστοί ιστοί είναι πιο ελαστικοί. Μετά το τέλος των ασκήσεων συνιστάται η εφαρμογή πάγου ώστε να μειωθεί ο ερεθισμός που πιθανόν να έχει προκληθεί από αυτές.
Πότε μπορώ να επιστρέψω σε αθλητικές δραστηριότητες;
Συνιστάται η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες να γίνεται μόνο όταν επιτευχθούν οι παράκατω στόχοι:
> Αποκατασταθεί πλήρες εύρος κίνησης προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω-κάτω, μέσα-έξω).
> Επανέλθει η δύναμη των μυών γύρω από την άρθρωση σε σχεδόν φυσιολογικό επίπεδο.
> Υπάρχει καλή ισορροπία.
> Δεν υπάρχει πόνος ή οίδημα με τη δραστηριότητα.
Πρέπει να χρησιμοποιώ νάρθηκα όταν αθλούμαι;
Η ελαστική επίδεση της άρθρωσης ή η χρήση νάρθηκα υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή νέου τραυματισμού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ναρθήκων και καλό είναι να χρησιμοποιούνται όσοι έχουν ιμάντες, καθώς προσφέρουν καλύτερη στήριξη. Η επιλογή του νάρθηκα είναι προσωπική υπόθεση και θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο την αίσθηση σταθερότητας που προσφέρει, χωρίς να είναι πολύ σφιχτός.
Το σημαντικότερο είναι ο νάρθηκας να χρησιμοποιείται για υποστήριξη των μυών και όχι ως υποκατάστατο στη θέση ενός προγράμματος ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης πρέπει να συνεχίζονται καθώς επιστρέφουμε στις αθλητικές δραστηριότητες.